Georgische wijnen

Traditionele Georgische Wijnproductie

De Georgische wijze van wijn produceren is uniek en heeft een lange geschiedenis. Georgië is één van de oudste wijnproducerende landen ter wereld en de Georgiërs hebben de kunst van het wijn maken tot in de perfectie beheerst.

De geschiedenis van wijnproductie in Georgië

De Georgische wijnindustrie is een van de oudste ter wereld en gaat terug tot minstens 8000 v. Chr. Er zijn aanwijzingen dat de oude Georgiërs al wijn maakten voordat de Egyptenaren of de Sumeriërs dit deden.

beautiful vineyard, stormy sky and cart on ground in georgia

In de oudheid maakten de Georgiërs voornamelijk witte en roséwijnen, hoewel er ook aanwijzingen zijn dat ze ook rode wijn produceerden. De wijn werd gemaakt van een verscheidenheid aan druivensoorten, waaronder Rkatsiteli, Mtsvane, Saperavi en Khikhvi.

Deze druivensoorten zijn nog steeds populair in Georgië en worden tegenwoordig gebruikt om een verscheidenheid aan wijnen te produceren, van droog tot zoet. De Georgische wijncultuur is uniek en omvat traditionele technieken zoals het fermenteren van wijn in kleipotten genaamd “qvevri”, deze techniek geven de wijnen een unieke smaak en aroma.

old Abandoned Kvevri on Ground. The Large Earthenware Vessel Used For The Fermentation, Storage And

De qvevri

Een belangrijk kenmerk van de Georgische wijnproductie is het gebruik van aardewerken kruiken, bekend als qvevri, om wijn te maken en te bewaren. Qvevri zijn gemaakt van klei en worden met de hand gevormd.

Ze worden gebruikt om de druiven te persen en de most te laten fermenteren. Qvevri worden vaak begraven in de grond om de wijn op een constante temperatuur te houden tijdens het fermentatieproces.

Large pottery amphora lying at brick wall

Georgische druivensoorten

De Georgiërs maken gebruik van een breed scala aan druivensoorten voor de productie van wijn, waaronder Saperavi, Cabernet Sauvignon, Rkatsiteli, en Khikhvi, Mtsvane en Tsolikauri. Elk van deze druivensoorten heeft zijn eigen unieke smaak- en aroma-eigenschappen, wat bijdraagt aan de diversiteit van de Georgian wijnen.

Er worden ook verschillende traditionele Georgische wijnproductiemethoden gebruikt, zoals het maken van oranjewijn en het maken van wijn met behulp van kurkagianebi, ofwel gedroogde druiven.

Oranjewijn wordt gemaakt door de druiven te laten fermenteren samen met hun schil, pitjes en steeltjes, wat leidt tot een wijn met een diepe oranje kleur en een complexe smaak. Kurkagianebi wordt gemaakt door gedroogde druiven te laten fermenteren, wat leidt tot een zoete, dikke wijn.

Red grapes

Unieke Georgische wijnen

De Georgische wijze van wijn produceren is uniek en heeft een lange geschiedenis. Klik om een overzicht van Georgische wijnen te bekijken of lees meer over Georgië als wijnland.

Verder lezen over Georgië

Ontdek de wondere wereld van Georgische wijnen met Lonely Planet’s Georgia, Armenia & Azerbaijan als jouw betrouwbare gids. Dit (e)boek biedt het meest relevante en up-to-date advies over wat je niet mag missen en welke verborgen schatten er op jou wachten.

Verken de Tusheti-regio te voet, ontdek de wijngaarden in Goris en proef de lokale wijnen in Baku. Begin nu jouw reis naar het hart van de Georgische wijnwereld!

Georgische wijn

Verder lezen over de oudste wijn ter wereld

Otskhanuri Sapere

Otskhanuri Sapere is een unieke druivensoort uit Georgië die wordt gebruikt om heerlijke rode wijnen te produceren. Deze druivensoort heeft een rijke geschiedenis en is

Lees verder »
female hand with tattoos holds a glass of wine against the background of vineyards

Georgische wijn

Georgië is een van de oudste wijnproducerende landen ter wereld, met een wijntraditie die teruggaat tot 6000 v.Chr. De traditioneel gebruikte qvevri’s worden vandaag de

Lees verder »
glass of rose wine in the vineyard with blue sky

Rose wijn

Georgische rosé wijn is een unieke soort wijn die wordt geproduceerd in Georgië, een land dat al eeuwenlang bekend staat om zijn wijnproductie. Deze wijn

Lees verder »
Champagne, brut or sparkling wine in glass

Tvishi

De mousserende wijn Tvishi is een opmerkelijke toevoeging aan de Georgische wijnindustrie. Deze fijne en verfrissende wijn is gemaakt van de lokale druivensoort Tvishi en

Lees verder »
Twee oude qvevri's op de grond in Georgië

Qvevri

De qvevri (ook wel kvevri genoemd) is een traditioneel Georgisch wijnproductie-instrument dat al millennia wordt gebruikt voor het maken en bewaren van wijn. De oudste

Lees verder »
Twee glazen Georgische oranje wijn

Oranje wijn

Georgische oranje wijn is een drank die de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt in de wijnwereld. Het is een unieke en bijzondere wijn die

Lees verder »

Het land Georgië

De cultuur, geschiedenis en wijntoerisme