Georgische wijnen

Chacha

Georgië is al eeuwenlang bekend om zijn unieke wijnbouwtradities en de versterkte wijnen die hier worden gemaakt zijn geen uitzondering. Deze wijnen, ook wel “Chacha” genoemd, worden gemaakt door het distilleren van geperste druiven en hebben een hoog alcoholpercentage van meestal rond de 40%.

Chacha wordt vaak gedronken als aperitief of als digestief na een maaltijd. De wijn is ook een populair ingrediënt in vele traditionele Georgische gerechten, zoals Khinkali (gevulde dumplings).

close-up view of glasses with chacha and delicious traditional sliced churchkhela on wooden table

De unieke Georgische wijnen

De karakteristieken van Georgische versterkte wijn zijn uniek en onderscheiden zich van andere versterkte wijnen. De smaak is vaak fruitig en vol met tonen van druiven en een subtiele hint van vanille. De geur is sterk en aroma’s van druiven en andere fruitsoorten zijn te herkennen. De afdronk is vaak sterk en warm.

Deze wijnen worden voornamelijk gemaakt in de Kakheti regio in Georgië, maar ook in andere delen van het land worden versterkte wijnen gemaakt. De Kakheti regio is beroemd om zijn Saperavi druivensoort, die vaak wordt gebruikt voor de productie van Chacha.

Versterken van de Chacha

De wijn wordt versterkt door het distilleren van geperste druiven. De geperste druiven worden gedistilleerd in traditionele koperen ketels, genaamd “Marani”. Dit proces zorgt ervoor dat de alcoholgehalte van de wijn stijgt tot een hoger niveau.

Georgische versterkte wijn is een uniek en authentiek product dat een bezoek aan Georgië zeker waard is. Proeven van deze wijn is een onvergetelijke ervaring en een must voor iedereen die geïnteresseerd is in wijn.

Verder lezen over Georgië

Ontdek de wondere wereld van Georgische wijnen met Lonely Planet’s Georgia, Armenia & Azerbaijan als jouw betrouwbare gids. Dit (e)boek biedt het meest relevante en up-to-date advies over wat je niet mag missen en welke verborgen schatten er op jou wachten.

Verken de Tusheti-regio te voet, ontdek de wijngaarden in Goris en proef de lokale wijnen in Baku. Begin nu jouw reis naar het hart van de Georgische wijnwereld!

Georgische wijn

Verder lezen over de oudste wijn ter wereld

Otskhanuri Sapere

Otskhanuri Sapere is een unieke druivensoort uit Georgië die wordt gebruikt om heerlijke rode wijnen te produceren. Deze druivensoort heeft een rijke geschiedenis en is

Lees verder »
Georgian restaurant food on the table wine in hands. Selective focus.

Rode wijn

Het is vaak niet het eerste land waar we aan denken bij rode wijn: Georgië. Toch verdienen de wijnen uit dit land meer aandacht dan

Lees verder »
Twee glazen witte Georgische wijnen

Witte wijn

Georgische witte wijn is een unieke en smaakvolle wijn die wordt gemaakt in de regio van Georgië. De wijn wordt gemaakt van verschillende druivensoorten, waaronder

Lees verder »
female hand with tattoos holds a glass of wine against the background of vineyards

Georgische wijn

Georgië is een van de oudste wijnproducerende landen ter wereld, met een wijntraditie die teruggaat tot 6000 v.Chr. De traditioneel gebruikte qvevri’s worden vandaag de

Lees verder »
old fashioned bottle, glass of georgian wine

Kurkagianebi

De Georgische wijn krukagianebi is een unieke en bijzondere wijn die wordt gemaakt van gedroogde druiven. Deze wijn heeft een rijke geschiedenis en wordt beschouwd

Lees verder »

Het land Georgië

De cultuur, geschiedenis en wijntoerisme