Georgische wijnen

Chacha

Georgië is al eeuwenlang bekend om zijn unieke wijnbouwtradities en de versterkte wijnen die hier worden gemaakt zijn geen uitzondering. Deze wijnen, ook wel “Chacha” genoemd, worden gemaakt door het distilleren van geperste druiven en hebben een hoog alcoholpercentage van meestal rond de 40%.

Chacha wordt vaak gedronken als aperitief of als digestief na een maaltijd. De wijn is ook een populair ingrediënt in vele traditionele Georgische gerechten, zoals Khinkali (gevulde dumplings).

close-up view of glasses with chacha and delicious traditional sliced churchkhela on wooden table

De unieke Georgische wijnen

De karakteristieken van Georgische versterkte wijn zijn uniek en onderscheiden zich van andere versterkte wijnen. De smaak is vaak fruitig en vol met tonen van druiven en een subtiele hint van vanille. De geur is sterk en aroma’s van druiven en andere fruitsoorten zijn te herkennen. De afdronk is vaak sterk en warm.

Deze wijnen worden voornamelijk gemaakt in de Kakheti regio in Georgië, maar ook in andere delen van het land worden versterkte wijnen gemaakt. De Kakheti regio is beroemd om zijn Saperavi druivensoort, die vaak wordt gebruikt voor de productie van Chacha.

Versterken van de Chacha

De wijn wordt versterkt door het distilleren van geperste druiven. De geperste druiven worden gedistilleerd in traditionele koperen ketels, genaamd “Marani”. Dit proces zorgt ervoor dat de alcoholgehalte van de wijn stijgt tot een hoger niveau.

Georgische versterkte wijn is een uniek en authentiek product dat een bezoek aan Georgië zeker waard is. Proeven van deze wijn is een onvergetelijke ervaring en een must voor iedereen die geïnteresseerd is in wijn.

Verder lezen over Georgië

Ontdek de wondere wereld van Georgische wijnen met Lonely Planet’s Georgia, Armenia & Azerbaijan als jouw betrouwbare gids. Dit (e)boek biedt het meest relevante en up-to-date advies over wat je niet mag missen en welke verborgen schatten er op jou wachten.

Verken de Tusheti-regio te voet, ontdek de wijngaarden in Goris en proef de lokale wijnen in Baku. Begin nu jouw reis naar het hart van de Georgische wijnwereld!

Georgische wijn

Verder lezen over de oudste wijn ter wereld
beautiful green vineyard with rows of plants in georgia

Tsolikauri

Tsolikauri is een Georgische druivensoort die voornamelijk wordt gebruikt voor de productie van witte wijn. Deze druivensoort wordt voornamelijk verbouwd in de wijnstreek Kakheti en

Lees verder »

Georgische druivensoorten

Vandaag de dag is Georgië een belangrijke wijnproducent, met een lange geschiedenis van wijnproductie die teruggaat tot de oudheid. De wijnproducerende industrie in Georgië is

Lees verder »
Bunchs of red grapes

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon is een internationale druivensoort die ook wordt verbouwd in Georgië voor de productie van rode wijn. Deze druivensoort is bekend om zijn krachtige

Lees verder »
Red grapes with green leaves on the vine

Ojaleshi

De Georgische druivensoort Ojaleshi is een unieke druif die voornamelijk in het westen van Georgië wordt geteeld. De druif groeit op het terrein van de

Lees verder »
glass of rose wine in the vineyard with blue sky

Rose wijn

Georgische rosé wijn is een unieke soort wijn die wordt geproduceerd in Georgië, een land dat al eeuwenlang bekend staat om zijn wijnproductie. Deze wijn

Lees verder »
traditional georgian alcohol drink chacha in bottles with different fruits and herbs selling at

Chacha

Georgië is al eeuwenlang bekend om zijn unieke wijnbouwtradities en de versterkte wijnen die hier worden gemaakt zijn geen uitzondering. Deze wijnen, ook wel “Chacha”

Lees verder »

Het land Georgië

De cultuur, geschiedenis en wijntoerisme