Georgische wijnen

Aleksandrouli

De druivensoort Aleksandrouli is een bijzonder en veelzijdig druivenras uit Georgië, dat wordt gebruikt voor de productie van beroemde wijnen in het land. Van rood tot wit en van droog tot zoet, Aleksandrouli biedt een scala aan smaken en stijlen. In dit artikel lees je meer over deze populaire druivensoort en waarom deze zo’n belangrijke rol speelt in de Georgische wijnindustrie.

De oorsprong van Aleksandrouli

Aleksandrouli is afkomstig uit de regio Kakheti in Georgië en wordt al duizenden jaren gekweekt in het land. Het is een sterk en weerbestendig druivenras, wat het ideaal maakt voor de productie van hoogwaardige wijnen. Bovendien heeft het druivenras een hoge zuurgraad, wat de wijnen een frisse en zuivere smaak geeft.

Wine tasting in a winery in Kakheti, Georgia

De wijnen die gemaakt worden van Aleksandrouli variëren van rood tot wit en van droog tot zoet. Rode wijnen gemaakt van Aleksandrouli hebben een donkere en intense kleur en een krachtige en complexe smaak, met tonen van bessen en kruiden. Witte wijnen gemaakt van Aleksandrouli zijn fris en fruitig, met tonen van citrusvruchten en bloemen. Zoete wijnen, die gemaakt zijn van overrijpe Aleksandrouli druiven, zijn vol en rijk aan smaak, met tonen van honing en rozijnen.

Mousserende Georgische wijn

Een van de bekendste wijnen die gemaakt worden van Aleksandrouli is de mousserende wijn Khvanchkara. Deze beroemde wijn is geliefd om zijn zachte en fruitige smaak en wordt veel gedronken bij feestelijke gelegenheden en bijzondere momenten. Andere bekende wijnen die gemaakt worden van Aleksandrouli zijn Saperavi en Kindzmarauli.

Naast de productie van wijn, wordt Aleksandrouli ook veel gebruikt in de productie van versterkte wijn. Deze sterk alcoholische drank wordt gemaakt door de druiven te persen en het sap te laten fermenteren, waardoor een sterk en aromatisch drankje ontstaat.

Verder lezen over Georgië

Ontdek de wondere wereld van Georgische wijnen met Lonely Planet’s Georgia, Armenia & Azerbaijan als jouw betrouwbare gids. Dit (e)boek biedt het meest relevante en up-to-date advies over wat je niet mag missen en welke verborgen schatten er op jou wachten.

Verken de Tusheti-regio te voet, ontdek de wijngaarden in Goris en proef de lokale wijnen in Baku. Begin nu jouw reis naar het hart van de Georgische wijnwereld!

Georgische wijn

Verder lezen over de oudste wijn ter wereld
female hand with tattoos holds a glass of wine against the background of vineyards

Georgische wijn

Georgië is een van de oudste wijnproducerende landen ter wereld, met een wijntraditie die teruggaat tot 6000 v.Chr. De traditioneel gebruikte qvevri’s worden vandaag de

Lees verder »
Georgian restaurant food on the table wine in hands. Selective focus.

Rode wijn

Het is vaak niet het eerste land waar we aan denken bij rode wijn: Georgië. Toch verdienen de wijnen uit dit land meer aandacht dan

Lees verder »

Georgische druivensoorten

Vandaag de dag is Georgië een belangrijke wijnproducent, met een lange geschiedenis van wijnproductie die teruggaat tot de oudheid. De wijnproducerende industrie in Georgië is

Lees verder »
glass of rose wine in the vineyard with blue sky

Rose wijn

Georgische rosé wijn is een unieke soort wijn die wordt geproduceerd in Georgië, een land dat al eeuwenlang bekend staat om zijn wijnproductie. Deze wijn

Lees verder »

Het land Georgië

De cultuur, geschiedenis en wijntoerisme