Georgische wijnen

Saperavi

Saperavi is een Georgische druivensoort die voornamelijk wordt gebruikt voor de productie van rode wijn. Deze druivensoort is een van de belangrijkste druivensoorten in Georgië en wordt veel gebruikt in de wijnstreken Kakheti, Kartli en Imereti.

Kleur en structuur saperavi

Saperavi-druiven hebben een donkerrode kleur en een stevige structuur, wat bijdraagt aan de krachtige smaak en het hoge tanninegehalte van de wijn die gemaakt wordt van deze druiven. De wijnen gemaakt van Saperavi-druiven hebben vaak een intense kleur, een complexe smaak en een stevig tanninegehalte. Vanwege de lange houdbaarheid zijn ze uitermate geschikt voor lange rijping

Georgian restaurant food on the table wine in hands. Selective focus.

Wijn-spijs combinatie

Saperavi-wijn wordt vaak gepaard met rood vlees, wild en kaas en is een populaire keuze voor bij speciale gelegenheden en feesten. De wijn wordt ook vaak geserveerd als aperitief of als digestief na een maaltijd.

Er zijn verschillende subvariëteiten van Saperavi-druiven, elk met hun eigen specifieke smaak- en aroma-eigenschappen. De Akhasheni-variëteit is bijvoorbeeld bekend om zijn zoete smaak, terwijl de Napareuli-variëteit een fruitige en bloemige smaak heeft.

Verder lezen over Georgië

Ontdek de wondere wereld van Georgische wijnen met Lonely Planet’s Georgia, Armenia & Azerbaijan als jouw betrouwbare gids. Dit (e)boek biedt het meest relevante en up-to-date advies over wat je niet mag missen en welke verborgen schatten er op jou wachten.

Verken de Tusheti-regio te voet, ontdek de wijngaarden in Goris en proef de lokale wijnen in Baku. Begin nu jouw reis naar het hart van de Georgische wijnwereld!

Georgische wijn

Verder lezen over de oudste wijn ter wereld
Bunchs of red grapes

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon is een internationale druivensoort die ook wordt verbouwd in Georgië voor de productie van rode wijn. Deze druivensoort is bekend om zijn krachtige

Lees verder »

Rkatsiteli

Rkatsiteli is een Georgische druivensoort die voornamelijk wordt gebruikt voor de productie van witte wijn. Deze druivensoort is een van de belangrijkste druivensoorten in Georgië

Lees verder »
Twee oude qvevri's op de grond in Georgië

Qvevri

De qvevri (ook wel kvevri genoemd) is een traditioneel Georgisch wijnproductie-instrument dat al millennia wordt gebruikt voor het maken en bewaren van wijn. De oudste

Lees verder »
Een dienblad vol Georgische mousserende wijn

Mousserende wijn

Georgië is een land met een rijke wijngeschiedenis die teruggaat tot meer dan 8000 jaar geleden. Naast de bekende rode, rosé, oranje en witte wijn,

Lees verder »

Het land Georgië

De cultuur, geschiedenis en wijntoerisme