Georgische wijnen

Witte wijn

Georgische witte wijn is een unieke en smaakvolle wijn die wordt gemaakt in de regio van Georgië. De wijn wordt gemaakt van verschillende druivensoorten, waaronder Rkatsiteli en Mtsvane. Deze druiven worden vaak samen gebruikt om een complexe smaak te creëren.

De geschiedenis van Georgische wijn

De wijnproductie in Georgië dateert al eeuwen terug, en de traditie van het maken van wijn is sterk verweven met de Georgische cultuur. Er worden verschillende technieken gebruikt om de wijn te maken, waaronder het gebruik van qvevri, grote aardewerken kuipen waarin de druiven worden geperst en waarin de wijn vervolgens rijpt.

Large pottery amphora lying at brick wall

Een van de kenmerken van Georgische witte wijn is dat het vaak een houtrijping krijgt, wat leidt tot een complexe smaak met tonen van noten, honing en eiken. Sommige wijnen krijgen zelfs een amberkleur door de rijping in qvevri.

Rkatsiteli is de meest populaire druif voor het maken van Georgische witte wijn. Het geeft wijnen met een goede balans tussen zoetheid en zuurgraad, met aroma’s van appel, perzik en citrusvruchten. Mtsvane, aan de andere kant, geeft wijnen met een rijkere smaak en aroma’s van tropische vruchten en bloemen.

Wijnhuizen voor Georgische witte wijn

Er zijn vele wijnhuizen in Georgië die prachtige witte wijnen produceren. Enkele bekende wijnhuizen zijn Teliani Valley, Tbilvino, Pheasant’s Tears en Schuchmann Wines in Kakheti en Tsinandali Estate, Marani, Telavi Wine Cellar en Shumi Winery in Kutaisi.

De traditie en cultuur van Georgië komen perfect terug in de witte wijnen die dit land produceert. Indien het niet mogelijk is om het land zelf te bezoeken, is het zeker aan te raden om een fles Georgische witte wijn in huis te halen.

Verder lezen over Georgië

Ontdek de wondere wereld van Georgische wijnen met Lonely Planet’s Georgia, Armenia & Azerbaijan als jouw betrouwbare gids. Dit (e)boek biedt het meest relevante en up-to-date advies over wat je niet mag missen en welke verborgen schatten er op jou wachten.

Verken de Tusheti-regio te voet, ontdek de wijngaarden in Goris en proef de lokale wijnen in Baku. Begin nu jouw reis naar het hart van de Georgische wijnwereld!

Georgische wijn

Verder lezen over de oudste wijn ter wereld

Mudzhuretuli

De druivensoort Mudzhuretuli is een zeldzaam en bijzonder druivenras uit Georgië, dat wordt gebruikt voor de productie van exclusieve wijnen in het land. Het is

Lees verder »
Champagne, brut or sparkling wine in glass

Tvishi

De mousserende wijn Tvishi is een opmerkelijke toevoeging aan de Georgische wijnindustrie. Deze fijne en verfrissende wijn is gemaakt van de lokale druivensoort Tvishi en

Lees verder »
Twee oude qvevri's op de grond in Georgië

Qvevri

De qvevri (ook wel kvevri genoemd) is een traditioneel Georgisch wijnproductie-instrument dat al millennia wordt gebruikt voor het maken en bewaren van wijn. De oudste

Lees verder »

Rkatsiteli

Rkatsiteli is een Georgische druivensoort die voornamelijk wordt gebruikt voor de productie van witte wijn. Deze druivensoort is een van de belangrijkste druivensoorten in Georgië

Lees verder »

Het land Georgië

De cultuur, geschiedenis en wijntoerisme