Georgische wijnen

Qvevri

De qvevri (ook wel kvevri genoemd) is een traditioneel Georgisch wijnproductie-instrument dat al millennia wordt gebruikt voor het maken en bewaren van wijn. De oudste qvevri vondsten zijn terug te traceren naar het 6de millennium voor Christus. Daarmee is de wijngeschiedenis van Georgië dus zo’n 8.000 jaar oud.

De qvevri is een groot, ondergronds aardewerken vat waar druivensap in wordt gegoten om te fermenteren. De Georgiërs kennen de qvevri als tchuri (ჭური).

De oorsprong van de qvevri gaat terug tot de oudheid en deze wijnproductiemethode is sindsdien een belangrijk onderdeel geweest van de Georgische wijnproducerende cultuur. Op deze pagina staat meer informatie over het maken van qvevri wijnen.

old Abandoned Kvevri on Ground. The Large Earthenware Vessel Used For The Fermentation, Storage And

Ondergrondse fermentatie

In de traditionele Georgische wijnproducerende methoden worden de druiven gestampt en vervolgens wordt het druivensap in de qvevri gegoten. Naast het druivensap worden ook de velletjes van de druiven, steeltjes en pitten in de qvevri bewaard.

De qvevri wordt vervolgens afgesloten, in de grond gegraven en het druivensap wordt gefermenteerd gedurende enkele maanden tot een jaar, afhankelijk van de gewenste smaak van de wijn. Tijdens de fermentatieproces ontwikkelt de wijn zijn unieke smaak en aroma.

De pulp die overblijft na de fermentatie wordt gebruikt om Georgische brandewijn (of brandy) van te maken. Deze Georgische brandewijn kennen we als chacha en wordt door heel Georgische gedronken.

Large pottery amphora lying at brick wall

Andere doeleinden van de qvevri

Deze enorme aardewerken potten worden voor meer gebruikt dan alleen de productie en opslag van heerlijke Georgische wijnen. De Georgiërs bewaren er al eeuwen ook graan, boter en kaas in.

Qvevri wijn vandaag de dag

Het gebruik van qvevri’s is nog steeds een belangrijk onderdeel van de Georgische wijnproducerende industrie. Veel Georgische wijnboeren maken nog steeds gebruik van qvevri’s voor de productie van traditionele Georgische wijnen. Vooral in Imereti en Khaketi wordt nog qvevri wijn geproduceerd. Deze wijnen worden gewaardeerd om hun unieke smaak en aroma en zijn populair bij wijnconnaisseurs over de hele wereld.

De qvevri wijnproductiemethode werd in 2011 toegevoegd aan de UNESCO lijst van immaterieel Georgisch cultureel erfgoed. In de onderstaande video is de productie van de qvevri goed te zien.

© Ministry of Culture and Monument Protection of Georgia, 2012

Verder lezen over Georgië

Ontdek de wondere wereld van Georgische wijnen met Lonely Planet’s Georgia, Armenia & Azerbaijan als jouw betrouwbare gids. Dit (e)boek biedt het meest relevante en up-to-date advies over wat je niet mag missen en welke verborgen schatten er op jou wachten.

Verken de Tusheti-regio te voet, ontdek de wijngaarden in Goris en proef de lokale wijnen in Baku. Begin nu jouw reis naar het hart van de Georgische wijnwereld!

Georgische wijn

Verder lezen over de oudste wijn ter wereld

Tavkveri

Tavkveri is een unieke druivensoort uit Georgië die wordt gebruikt om heerlijke rode en roséwijnen te produceren. Deze druivensoort is afkomstig uit de regio Racha

Lees verder »

Mtsvane

Mtsvane is een Georgische druivensoort die voornamelijk wordt gebruikt voor de productie van witte wijn. Deze druivensoort wordt voornamelijk verbouwd in de wijnstreek Kakheti en

Lees verder »

Khikhvi

De Georgische druivensoort Khikhvi is een oude druivensoort die voornamelijk in het oosten van Georgië wordt geteeld. De druif groeit voornamelijk in de Ratcha en

Lees verder »
Champagne, brut or sparkling wine in glass

Tvishi

De mousserende wijn Tvishi is een opmerkelijke toevoeging aan de Georgische wijnindustrie. Deze fijne en verfrissende wijn is gemaakt van de lokale druivensoort Tvishi en

Lees verder »

Georgische druivensoorten

Vandaag de dag is Georgië een belangrijke wijnproducent, met een lange geschiedenis van wijnproductie die teruggaat tot de oudheid. De wijnproducerende industrie in Georgië is

Lees verder »

Het land Georgië

De cultuur, geschiedenis en wijntoerisme