Georgische wijnen

Mudzhuretuli

De druivensoort Mudzhuretuli is een zeldzaam en bijzonder druivenras uit Georgië, dat wordt gebruikt voor de productie van exclusieve wijnen in het land. Het is een van de oudste druivenrassen in Georgië en wordt al duizenden jaren gekweekt in de regio Kartli. In dit artikel staat de druivensoort Mudzhuretuli centraal en zoomen we in op de rol van de druif in de Georgische wijnindustrie.

Intens, complex en krachtig

Mudzhuretuli is een sterk en weerbestendig druivenras, wat het ideaal maakt voor de productie van hoogwaardige wijnen. Het druivenras heeft een unieke smaak, die aangevuld wordt door de bijzondere klimatologische omstandigheden in Georgië. De wijnen die gemaakt worden van Mudzhuretuli zijn donker en intens van kleur, met een complexe en krachtige smaak, met tonen van bessen en specerijen.

Branches and leaves of ripening grape on a summer day

Een van de bekendste wijnen die gemaakt worden van Mudzhuretuli is de rode wijn Kartli. Deze beroemde wijn is geliefd om zijn volle en krachtige smaak en wordt beschouwd als een van de beste rode wijnen in Georgië. Andere bekende wijnen die gemaakt worden van Mudzhuretuli zijn de rode wijnen Kakheti en Gareji.

Naast de productie van rode wijn, wordt Mudzhuretuli ook gebruikt voor de productie van zoete en halfzoete wijnen. Deze wijnen hebben een rijke en volle smaak, met tonen van rozijnen en honing, en worden veel gedronken bij feestelijke gelegenheden en bijzondere momenten.

Verder lezen over Georgië

Ontdek de wondere wereld van Georgische wijnen met Lonely Planet’s Georgia, Armenia & Azerbaijan als jouw betrouwbare gids. Dit (e)boek biedt het meest relevante en up-to-date advies over wat je niet mag missen en welke verborgen schatten er op jou wachten.

Verken de Tusheti-regio te voet, ontdek de wijngaarden in Goris en proef de lokale wijnen in Baku. Begin nu jouw reis naar het hart van de Georgische wijnwereld!

Georgische wijn

Verder lezen over de oudste wijn ter wereld
female hand with tattoos holds a glass of wine against the background of vineyards

Georgische wijn

Georgië is een van de oudste wijnproducerende landen ter wereld, met een wijntraditie die teruggaat tot 6000 v.Chr. De traditioneel gebruikte qvevri’s worden vandaag de

Lees verder »
Twee oude qvevri's op de grond in Georgië

Qvevri

De qvevri (ook wel kvevri genoemd) is een traditioneel Georgisch wijnproductie-instrument dat al millennia wordt gebruikt voor het maken en bewaren van wijn. De oudste

Lees verder »

Mukuzani

Georgië staat bekend om de krachtige rode wijnen die vol met tannines zitten. Mukuzani is typisch zo’n druivensoort. Deze populaire druivensoort wordt geteeld in Georgië

Lees verder »

Tavkveri

Tavkveri is een unieke druivensoort uit Georgië die wordt gebruikt om heerlijke rode en roséwijnen te produceren. Deze druivensoort is afkomstig uit de regio Racha

Lees verder »

Het land Georgië

De cultuur, geschiedenis en wijntoerisme