Georgische wijnen

Rode wijn

Het is vaak niet het eerste land waar we aan denken bij rode wijn: Georgië. Toch verdienen de wijnen uit dit land meer aandacht dan ze momenteel genieten. Georgische rode wijn heeft namelijk een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot ruim 8000 jaar geleden.

Het land is de bakermat van de wijnproductie en is nog steeds een belangrijke producent van unieke en smaakvolle wijnen. In dit artikel lees je meer over de verschillende aspecten van Georgische rode wijn, van de druivensoorten tot de productiemethoden en de populairste wijnhuizen.

Red grapes with green leaves on the vine

Georgische druivensoorten

Een van de belangrijkste kenmerken van Georgische rode wijn is de grote diversiteit aan druivensoorten die hier worden gebruikt. Er zijn meer dan 500 inheemse druivensoorten in Georgië, waarvan sommige alleen in dit land te vinden zijn. Saperavi is de meest populaire druif voor rode wijn, met een dieprode kleur en een stevige tannine-structuur. Andere veel gebruikte druivensoorten voor rode wijn zijn Mukuzani, Tavkveri en Otskhanuri Sapere.

De productiemethoden voor Georgische rode wijn zijn uniek en worden vaak beschouwd als de oudste ter wereld. Een van de meest opmerkelijke methoden is de Qvevri-methode, waarbij de druiven worden geperst en vervolgens in grote, ondergrondse aardewerken potten (Qvevri’s) worden gelegd voor fermentatie en rijping. Deze methode geeft de wijn een complexe smaak met tonen van rook, aarde en noten.

old Abandoned Kvevri on Ground. The Large Earthenware Vessel Used For The Fermentation, Storage And

Georgische wijnhuizen

Er zijn vele wijnhuizen in Georgië die rode wijn produceren, maar enkele van de meest bekende zijn Teliani Valley, Tbilvino, Pheasant’s Tears en Schuchmann Wines. Teliani Valley, gevestigd in de regio Kakheti, is beroemd om zijn Saperavi-wijnen en wordt vaak beschouwd als een van de beste producenten van Georgische rode wijn.

Tbilvino, ook gevestigd in Kakheti, staat bekend om zijn innovatieve productiemethoden en de kwaliteit van zijn wijnen. Pheasant’s Tears en Schuchmann Wines, beide gevestigd in de regio Kartli, zijn kleine, familiebedrijven die prachtige, complexe wijnen produceren.

Georgische rode wijn is een unieke en smaakvolle keuze voor wijnliefhebbers. We zouden er goed aan doen om vaker een fles uit de Kaukasus op tafel te zetten. Met een grote diversiteit aan druivensoorten, oude productiemethoden en vele gerenommeerde wijnhuizen, biedt Georgië een veelzijdige selectie aan kwalitatief hoogstaande rode wijnen.

Verder lezen over Georgië

Ontdek de wondere wereld van Georgische wijnen met Lonely Planet’s Georgia, Armenia & Azerbaijan als jouw betrouwbare gids. Dit (e)boek biedt het meest relevante en up-to-date advies over wat je niet mag missen en welke verborgen schatten er op jou wachten.

Verken de Tusheti-regio te voet, ontdek de wijngaarden in Goris en proef de lokale wijnen in Baku. Begin nu jouw reis naar het hart van de Georgische wijnwereld!

Georgische wijn

Verder lezen over de oudste wijn ter wereld

Mukuzani

Georgië staat bekend om de krachtige rode wijnen die vol met tannines zitten. Mukuzani is typisch zo’n druivensoort. Deze populaire druivensoort wordt geteeld in Georgië

Lees verder »

Mtsvane

Mtsvane is een Georgische druivensoort die voornamelijk wordt gebruikt voor de productie van witte wijn. Deze druivensoort wordt voornamelijk verbouwd in de wijnstreek Kakheti en

Lees verder »

Tavkveri

Tavkveri is een unieke druivensoort uit Georgië die wordt gebruikt om heerlijke rode en roséwijnen te produceren. Deze druivensoort is afkomstig uit de regio Racha

Lees verder »

Georgische druivensoorten

Vandaag de dag is Georgië een belangrijke wijnproducent, met een lange geschiedenis van wijnproductie die teruggaat tot de oudheid. De wijnproducerende industrie in Georgië is

Lees verder »
female hand with tattoos holds a glass of wine against the background of vineyards

Georgische wijn

Georgië is een van de oudste wijnproducerende landen ter wereld, met een wijntraditie die teruggaat tot 6000 v.Chr. De traditioneel gebruikte qvevri’s worden vandaag de

Lees verder »

Het land Georgië

De cultuur, geschiedenis en wijntoerisme