Georgische wijnen

De wijngebieden van Georgië

Wie denkt aan Europese wijnen zal niet direct aan de Kaukasus denken. Voor de hand liggender zijn landen als Frankrijk, Italië en Spanje. Maar, deze parel uit het oosten heeft een hoop te bieden op het gebied van wijn. Georgië kent als land met een rijke wijncultuur en een lange geschiedenis van wijnproductie.

De geschiedenis van wijnproductie van Georgië gaat tot ruim 8.000 jaar terug. Daarmee is Georgië het oudste wijnproducerende land ter wereld. Het land kent verschillende gebieden waar wijn wordt geproduceerd, elk met hun eigen unieke kenmerken en kwaliteiten.

De wijncultuur leeft nog steeds enorm in Georgië. Vandaag de dag worden nog steeds traditionele methoden gebruikt, zoals de aardewerken qvevri’s voor het fermenteren van de wijn. Ook kent het land vele wijnfestivals die grote aantallen bezoekers trekken. In dit artikel lees je meer over de verschillende wijngebieden van Georgië.

Kacheti

In het oosten van Georgië ligt een van de belangrijkste wijngebieden: Kacheti, ook wel Kakheti genoemd. Dit gebied is verantwoordelijk voor ongeveer tweederde van de totale wijnproductie van Georgië. Er komt vooral rode wijn uit Kakheti. Kakheti is ook de thuisbasis van de Georgian Wine Society, een belangrijke organisatie die zich inzet voor de bescherming en het behoud van de traditionele Georgische wijnproductiemethoden. Dit gebied kent diverse bekende Georgische wijnhuizen.

Sunset view of Gremi fortress in Kakheti region, Georgia

Kartli

Een ander belangrijk wijngebied in Georgië is Kartli, gelegen in het zuiden van het land. Dit gebied is vooral bekend om zijn witte wijnen. Deze witte Georgische wijnen worden gemaakt van van druivensoorten zoals Rkatsiteli en Mtsvane. Kartli is ook de thuisbasis van de Marneuli wijnregio.

Mountain Open Road Landscape In Imereti Region, Khoni District,

Marneuli

De Marneuli wijnregio in Georgië is een unieke plek waar prachtige wijnen worden gemaakt. De regio ligt in het zuidoosten van Georgië en is bekend om zijn unieke klimaat en bodem.

De Marneuli regio heeft een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters. Dit maakt het ideaal voor de teelt van druiven, met name de lokale druivensoorten Saperavi en Rkatsiteli. Deze druivensoorten zijn zeer geschikt voor het maken van robuuste rode wijnen en frisse witte wijnen.

Imerti

Gelegen in het westen van Georgië vind je het wijngebied Imereti. Uit Imerti komen bekende witte wijnen die gemaakt worden van druivensoorten zoals Tsolikauri en Khikhvi. Imereti is ook de thuisbasis van de stad Kutaisi, die bekendstaat om de spectaculaire witte wijnen die uit dit gebied komen.

Racha-Lechkumi

Het laatste wijngebied van Georgië in deze lijst is Racha-Lechkhumi, gelegen in het westen van Georgië. Dit gebied is vooral bekend om zijn rode wijnen, gemaakt van druivensoorten, denk hierbij aan Saperavi en Ojaleshi. Racha-Lechkhumi is ook de thuisbasis van de stad Ambrolauri, waar diverse kwalitatief hoogwaardige rode wijnen vandaan komen.

Set Of Traditional Georgian Clay Wine Jugs. Oriental Handmade Clay Jugs For Wine. Georgian

De verschillende wijngebieden in Georgië

De wijngebieden van Georgië zijn zo divers als het land zelf is. Deze gebieden kennen elk hun eigen unieke kenmerken en kwaliteiten. Kakheti en Racha-Lechkhumi staan vooral bekend om de rode wijnen, terwijl Kartli en Imereti meer gerenommeerd zijn om hun witte wijnen.

Al deze gebieden bieden kwalitatief hoogstaande wijnen die de moeite waard zijn om te proberen. De beste manier om over de verschillen te leren, is door de gebieden te bezoeken en de wijnen te proeven. Lukt dat niet, dan is het in huis halen van diverse Georgische wijnen een uitstekend alternatief.

Verder lezen over Georgië

Ontdek de wondere wereld van Georgische wijnen met Lonely Planet’s Georgia, Armenia & Azerbaijan als jouw betrouwbare gids. Dit (e)boek biedt het meest relevante en up-to-date advies over wat je niet mag missen en welke verborgen schatten er op jou wachten.

Verken de Tusheti-regio te voet, ontdek de wijngaarden in Goris en proef de lokale wijnen in Baku. Begin nu jouw reis naar het hart van de Georgische wijnwereld!

Georgische wijn

Verder lezen over de oudste wijn ter wereld
Georgian restaurant food on the table wine in hands. Selective focus.

Rode wijn

Het is vaak niet het eerste land waar we aan denken bij rode wijn: Georgië. Toch verdienen de wijnen uit dit land meer aandacht dan

Lees verder »

Mudzhuretuli

De druivensoort Mudzhuretuli is een zeldzaam en bijzonder druivenras uit Georgië, dat wordt gebruikt voor de productie van exclusieve wijnen in het land. Het is

Lees verder »
Twee glazen Georgische mousserende wijn

Khvanchkara

Khvanchkara is een beroemde mousserende wijn uit Georgië, die bekend staat om zijn zachte en fruitige smaak. Deze bijzondere wijn is gemaakt van de druivensoorten

Lees verder »

Tavkveri

Tavkveri is een unieke druivensoort uit Georgië die wordt gebruikt om heerlijke rode en roséwijnen te produceren. Deze druivensoort is afkomstig uit de regio Racha

Lees verder »
glass of rose wine in the vineyard with blue sky

Rose wijn

Georgische rosé wijn is een unieke soort wijn die wordt geproduceerd in Georgië, een land dat al eeuwenlang bekend staat om zijn wijnproductie. Deze wijn

Lees verder »
beautiful green vineyard with rows of plants in georgia

Tsolikauri

Tsolikauri is een Georgische druivensoort die voornamelijk wordt gebruikt voor de productie van witte wijn. Deze druivensoort wordt voornamelijk verbouwd in de wijnstreek Kakheti en

Lees verder »

Het land Georgië

De cultuur, geschiedenis en wijntoerisme