Georgische wijnen

De Kracht van Kartlis Deda: Een Icoon van Georgische Geschiedenis en Trots

Het standbeeld Kartlis Deda is een iconisch beeld dat de stad Tbilisi, de hoofdstad van Georgië, siert. Het beeld is gemaakt van aluminium en is ongeveer 20 meter hoog. Het beeld is geplaatst op de top van een heuvel genaamd Sololaki Ridge, die uitkijkt over de stad Tbilisi. Het is een belangrijke bezienswaardigheid van Tbilisi en trekt jaarlijks duizenden toeristen.

Kracht en moed van Georgische vrouwen

Kartlis Deda is een beeld van een vrouw in Georgische nationale kleding, met in haar ene hand een zwaard en in de andere een kom met wijn. Het beeld is een symbool van de kracht en moed van de Georgische vrouwen, die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van het land.

Standbeeld Kartlis Deda in Georgië

Het standbeeld is gemaakt in 1958 door de Georgische beeldhouwer Elguja Amashukeli. Het was oorspronkelijk bedoeld als een tijdelijke installatie ter gelegenheid van de 1500e verjaardag van Tbilisi, maar vanwege de populariteit werd besloten om het permanent te plaatsen.

Het beeld heeft ook een symbolische betekenis voor de Georgiërs. Het zwaard dat Kartlis Deda vasthoudt, symboliseert de bereidheid van de Georgiërs om hun land te verdedigen tegen indringers en vijanden. De kom met wijn symboliseert de gastvrijheid en vriendelijkheid van de Georgiërs tegenover hun gasten.

Kartlis Deda door de jaren heen

Het beeld heeft verschillende veranderingen ondergaan sinds het voor het eerst werd geplaatst. In 1964 werd het beeld verplaatst naar een nieuwe locatie op de top van de Sololaki-heuvel en kreeg het een betere fundering. In 1983 werd het beeld opnieuw gerestaureerd en kreeg het een nieuw laagje verf.

Tegenwoordig is het standbeeld een populaire bestemming voor toeristen die Tbilisi bezoeken. Vanaf de top van de Sololaki-heuvel heeft men een panoramisch uitzicht over de stad en de omliggende bergen. 

Kartlis Deda is ook een belangrijk symbool van de nationale trots van de Georgiërs en wordt vaak gebruikt als een afbeelding van het land in reclame- en promotiemateriaal.

Standbeeld Kartlis Deda vanaf een afstand in Tbilisi, Georgië

Verder lezen over Georgië

Ontdek de wondere wereld van Georgische wijnen met Lonely Planet’s Georgia, Armenia & Azerbaijan als jouw betrouwbare gids. Dit (e)boek biedt het meest relevante en up-to-date advies over wat je niet mag missen en welke verborgen schatten er op jou wachten.

Verken de Tusheti-regio te voet, ontdek de wijngaarden in Goris en proef de lokale wijnen in Baku. Begin nu jouw reis naar het hart van de Georgische wijnwereld!

Georgische wijn

Verder lezen over de oudste wijn ter wereld
Twee glazen Georgische oranje wijn

Oranje wijn

Georgische oranje wijn is een drank die de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt in de wijnwereld. Het is een unieke en bijzondere wijn die

Lees verder »
beautiful green vineyard with rows of plants in georgia

Wijnhuizen van Kutaisi

De stad Kutaisi in Georgië is bekend om zijn wijnproductie en heeft verschillende wijnhuizen die de traditionele Georgische wijnproductie hanteren. Hieronder geven we een overzicht

Lees verder »
Twee oude qvevri's op de grond in Georgië

Qvevri

De qvevri (ook wel kvevri genoemd) is een traditioneel Georgisch wijnproductie-instrument dat al millennia wordt gebruikt voor het maken en bewaren van wijn. De oudste

Lees verder »
Champagne, brut or sparkling wine in glass

Tvishi

De mousserende wijn Tvishi is een opmerkelijke toevoeging aan de Georgische wijnindustrie. Deze fijne en verfrissende wijn is gemaakt van de lokale druivensoort Tvishi en

Lees verder »

Saperavi

Saperavi is een Georgische druivensoort die voornamelijk wordt gebruikt voor de productie van rode wijn. Deze druivensoort is een van de belangrijkste druivensoorten in Georgië

Lees verder »

Het land Georgië

De cultuur, geschiedenis en wijntoerisme