Georgische wijnen

10 Bezienswaardigheden in Tbilisi, Georgië

Een bezoek aan Georgië begint vaak in de hoofdstad: Tbilisi. Bezoekers aan Tbilisi zullen tijdens hun bezoek snel begrijpen waarom Georgië het gezegde ‘Bezoekers zijn als een geschenk van God’ kent. 

De stad staat bomvol geschiedenis, heerlijke Georgische keuken, prachtige architectuur en natuurlijk kent de stad heel veel goede wijn. In dit artikel lees je onze 10 hoogtepunten in Tbilisi.  

1. De oude stad Tbilisi

Eigenlijk zou ieder bezoek aan Tbilisi moeten beginnen in de oude stad. Dit oude centrum is een van de belangrijkste toeristische attracties van de stad. Wanneer je er bent weet je direct waarom. Het is een fascinerende plek om te verkennen, met smalle straatjes, geplaveide straten en prachtige historische gebouwen.

Overzichtsfoto van Tbilisi

Het oude centrum is een fascinerende plek die doordrenkt is van geschiedenis en cultuur. Deze prachtige stad in Georgië is een van de oudste steden ter wereld en heeft een rijke en gevarieerde geschiedenis die teruggaat tot de 5e eeuw. 

Het is een plek vol met smalle straatjes, charmante pleinen, historische gebouwen en schilderachtige uitzichten. Het is daarom dé plek om kennis te maken met de Georgische gastvrijheid, de Georgische keuken én de unieke Georgische architectuur.

Een van de meest opvallende kenmerken van het oude centrum van Tbilisi is de rivier de Kura, die door de stad stroomt. Aan de oevers van de rivier zijn er verschillende historische bezienswaardigheden, zoals de Metekhi-kerk, die dateert uit de 13e eeuw en hoog boven de stad uitsteekt. Andere interessante gebouwen in de buurt zijn de Narikala-vesting, die dateert uit de 4e eeuw, en de Sioni-kathedraal, een prachtige 6e-eeuwse kerk. Over deze bezienswaardigheden lees je verder op deze pagina meer. 

De unieke architectuur van de gebouwen trekt direct de aandacht wanneer je door het oude centrum loopt. Veel van de oude huizen hebben houten balkons die zich uitstrekken over de straten, waardoor een charmante en pittoreske sfeer ontstaat. Er zijn ook tal van pleinen en markten waar bezoekers kunnen genieten van lokale gerechten, handgemaakte ambachten en souvenirs. 

Het oude centrum van Tbilisi heeft in de loop der jaren verschillende veranderingen ondergaan. Na een periode van verval in de Sovjettijd werd het gebied gerestaureerd en nieuw leven ingeblazen, en nu is het een van de meest levendige en populaire gebieden van de stad geworden. Tegenwoordig is het een belangrijke toeristische bestemming, waar bezoekers kunnen genieten van de rijke geschiedenis en cultuur van Georgië.

Narikala Fort in Tbilisi

2. Het Narikala fort

Gelegen op een heuvel boven de stad, biedt het Narikala fort een prachtig uitzicht over de Georgische hoofdstad. Het is een van de meest herkenbare bezienswaardigheden van de stad en biedt een panoramisch uitzicht op de omliggende bergen en de Mtkvari rivier. 

Het fort werd oorspronkelijk gebouwd in de 4e eeuw na Christus en is in de loop der eeuwen meerdere malen gerenoveerd en uitgebreid. Het werd voornamelijk gebruikt als verdedigingswerk en diende als belangrijk bolwerk voor de stad Tbilisi tijdens de middeleeuwen. 

Een van de meest opvallende kenmerken van het Narikala-fort is de imposante St. Nicolaaskerk, die dateert uit de 13e eeuw en een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van het fort. 

Narikala Fort in Tbilisi

Naast de kerk zijn er nog vele andere fascinerende ruïnes te vinden op het terrein, zoals verdedigingstorens, kazematten, poorten en muren. Bezoekers kunnen het Narikala-fort bereiken via een kabelbaan die vertrekt vanaf het Rike Park, of door middel van een steile wandeling vanuit de oude stad. 

Eenmaal boven worden bezoekers getrakteerd op een adembenemend uitzicht over de stad en de omgeving, en kunnen ze genieten van de rust en de stilte van dit eeuwenoude fort. Het Narikala fort is een must-see bezienswaardigheid voor iedereen die een bezoek brengt aan Tbilisi. Het biedt niet alleen een fascinerende kijk op de geschiedenis van de stad, maar ook een prachtig uitzicht op de omgeving.

3. De Sameba kathedraal

De Sameba kathedraal, ook wel bekend als de Heilige Drievuldigheidskathedraal (of Holy Trinity Cathedral of Tbilisi in het Engels), is de grootste kathedraal in Georgië en een van de grootste orthodoxe kerken ter wereld. Het is een indrukwekkend gebouw met een prachtig interieur en prachtig uitzicht op de stad.

De Sameba kathedraal staat op een heuvel in het stadscentrum en is daardoor een belangrijk herkenningspunt voor de stad. De bouw van de Sameba kathedraal begon in 1995 en werd voltooid in 2004. Het gebouw is ontworpen door de Georgische architect Archil Mindiashvili en werd gefinancierd door donaties van Georgische burgers en de Georgisch-orthodoxe kerk. 

De kathedraal is gebouwd in een traditionele stijl en heeft een imposante koepel van 101 meter hoog, die het symbool is geworden van Tbilisi. De Sameba kathedraal heeft een oppervlakte van 5.000 vierkante meter en biedt plaats aan maximaal 15.000 mensen. 

Het interieur van de kathedraal is prachtig versierd met fresco’s en mozaïeken die de geschiedenis van Georgië en de orthodoxe kerk uitbeelden. Er zijn ook vele heilige relikwieën en iconen te vinden in de kathedraal, waaronder de relikwieën van Sint Nino, de heilige die het christendom naar Georgië bracht. Naast de kathedraal bevindt zich een kloostercomplex met verschillende gebouwen, waaronder een seminarie en een bibliotheek. Er zijn ook tuinen en fonteinen op het terrein, die het geheel een serene en rustige uitstraling geven.

4. Rustaveli Avenue

Rustaveli Avenue (Roestavellilaan in het Nederlands) is de belangrijkste straat van de stad en is een belangrijk cultureel en historisch centrum. De straat is anderhalve kilometer lang en is vernoemd naar de middeleeuwse Georgische dichter Sjota Roestaveli. 

De Rustaveli Avenue is de thuisbasis van verschillende theaters, musea en galerijen en wordt daardoor beschouwd als de hoofdweg van Tbilisi. Een mooi punt om te beginnen aan de straat is op het Vrijheidsplein van de stad. Na het bewonderen van dit plein begeef je je richting het noorden over de Rustaveli Avenue. 

Vanwege de centrale ligging is Rustaveli Avenue vanaf veel punten van Tbilisi goed aan te lopen. Ook ligt er een metrohalte onder Rustaveli Avenue, waardoor de straat goed bereikbaar is.

5. Georgische zwavelbaden (sulfur baths)

De Georgische zwavelbaden, Chreli-Abano, zijn een iconisch kenmerk van de hoofdstad Tbilisi in Georgië. Deze baden, die dateren uit de oudheid, maken deel uit van de rijke culturele en historische erfgoed van Georgië en zijn een belangrijke toeristische attractie. 

Beauty house in old Tbilisi

De zwavelbaden zijn gelegen in de oude stad van Tbilisi, aan de oevers van de Mtkvari-rivier. De baden zijn gebouwd op natuurlijke warmwaterbronnen, die rijk zijn aan zwavel en andere mineralen. 

Het water is hierdoor zeer gunstig voor de gezondheid en wordt al sinds de oudheid gebruikt voor medicinale doeleinden. De baden zijn verdeeld in verschillende kamers, die elk verschillende temperaturen hebben. 

Er zijn ook privékamers beschikbaar voor individuele baden. De baden hebben een unieke architectuur, met koepels en bogen die zijn gemaakt van baksteen en steen. Binnenin de baden vindt u decoratieve mozaïeken en fresco’s die de geschiedenis van Georgië weerspiegelen. 

De Georgische zwavelbaden hebben een rijke geschiedenis en hebben vele beroemde gasten ontvangen. De prijzen verschillen per gedeelte van de baden. Via de website van Chreli-Abano reserveer je eenvoudig een bezoek.

6. Bridge of Peace

De Bridge of Peace in Tbilisi, Georgië is een iconische brug die sinds de opening in 2010 de skyline van de stad heeft getransformeerd. De brug heeft niet alleen een belangrijke functie als verbinding tussen de historische oude stad en het moderne deel van Tbilisi, maar heeft ook een symbolische betekenis als brug tussen het verleden en de toekomst van Georgië. 

De brug is ontworpen door de Italiaanse architect Michel De Lucchi. De bouw van de brug duurde ongeveer drie jaar en kostte ongeveer 10 miljoen euro. De Bridge of Peace is 156 meter lang en 12 meter breed en is gemaakt van staal en glas. Het ontwerp van de brug is geïnspireerd op de vorm van een zeilboot en heeft een futuristische uitstraling. 

Een van de meest opvallende kenmerken van de brug is het glazen loopvlak, dat ’s nachts verlicht wordt en een spectaculair uitzicht biedt op de rivier de Mtkvari. De brug is ook uitgerust met een fietspad en bankjes, waardoor het een populaire plek is voor wandelaars, fietsers en toeristen die willen genieten van het prachtige uitzicht op de stad. 

Tbilisi bridge

Naast de functionele aspecten van de brug, heeft de Bridge of Peace ook een symbolische betekenis voor Georgië. Het land heeft een bewogen geschiedenis en heeft vele conflicten en oorlogen doorgemaakt, maar heeft in de afgelopen jaren belangrijke stappen gezet om zich te ontwikkelen als een democratisch en modern land. De brug vertegenwoordigt de overgang van het verleden naar de toekomst en symboliseert de hoop en het optimisme van het Georgische volk. 

De Bridge of Peace is niet alleen een belangrijk architectonisch en symbolisch monument, maar heeft ook een belangrijke economische functie voor Tbilisi en Georgië. De brug is een belangrijke verbinding tussen het oude en het nieuwe deel van de stad en heeft geleid tot een toename van het toerisme en de economische ontwikkeling van de stad. Het heeft ook bijgedragen aan de modernisering van de stad en heeft het imago van Georgië als een toeristische bestemming versterkt.

De Sioni kathedraal is een van de belangrijkste religieuze en culturele monumenten in Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. De kathedraal, die dateert uit de 6e eeuw, is gewijd aan de Heilige Maagd Maria en is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van de stad. 

De kathedraal heeft een rijke geschiedenis en is in de loop der eeuwen vaak gerenoveerd en uitgebreid. De huidige structuur dateert uit de 13e eeuw en is gebouwd in de typische Georgische architectuur. Het heeft een indrukwekkende koepel en klokkentoren en is gebouwd van vulkanisch gesteente en baksteen. 

Sioni Cathedral in Tbilisi

Een van de meest opvallende kenmerken van de Sioni-kathedraal is de indrukwekkende gevel met haar prachtige beeldhouwwerken en mozaïeken. De binnenkant van de kathedraal is al even indrukwekkend, met een groot aantal fresco’s en iconen die het leven van Christus en de Heilige Maagd Maria uitbeelden.

De kathedraal is niet alleen belangrijk vanwege haar historische en architecturale waarde, maar ook vanwege haar spirituele betekenis voor de Georgische bevolking. Het is een van de belangrijkste heiligdommen in het land en speelt een belangrijke rol in het religieuze en culturele leven van de stad. 

Naast de kathedraal zelf is er ook een museum dat zich richt op de geschiedenis van de kathedraal en de omliggende wijk. Hier vindt u een schat aan informatie over de geschiedenis van de kathedraal en de mensen die erdoorheen zijn gegaan.

Een bezoek aan de Sioni-kathedraal is een absolute must voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis en cultuur van Georgië. Of u nu een fervent gelovige bent of gewoon nieuwsgierig naar de geschiedenis van het land, de kathedraal biedt een unieke en indrukwekkende ervaring die u niet mag missen.

8. Dry bridge market

De Dry Bridge Market in Georgië is een van de meest interessante en populaire bestemmingen voor toeristen die op zoek zijn naar unieke souvenirs en vintage schatten. 

Gelegen in het centrum van de hoofdstad Tbilisi, biedt de markt een ongeëvenaarde winkelervaring met zijn overvloedige selectie van antieke kunstvoorwerpen, handgemaakte juwelen en ambachtelijke producten. 

De geschiedenis van de Dry Bridge Market gaat terug tot de jaren negentig, toen straatverkopers zich begonnen te verzamelen op de brug om hun waar te verkopen. Het duurde niet lang voordat de markt uitgroeide tot een belangrijke handelsplaats voor antiek, kunst en handwerk. 

Vandaag de dag is de markt een populaire bestemming voor zowel locals als toeristen die op zoek zijn naar authentieke souvenirs. De Dry Bridge Market biedt een brede selectie van antiek en kunstvoorwerpen, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, porselein, zilverwerk, oude munten en postzegels. Er zijn ook tal van handgemaakte items te vinden, zoals tapijten, gebreide kleding, sieraden en houtsnijwerk. 

Bezoekers kunnen ook genieten van een breed scala aan ambachtelijke producten, zoals lokale wijn, honing en kaas. 

Het is belangrijk om te onthouden dat onderhandelen een belangrijk onderdeel van de Georgische cultuur is en dat het vaak mogelijk is om een ​​beter koopje te krijgen als je vriendelijk onderhandelt.

De markt is omringt door typisch Georgische horecagelegenheden en daarom goed te combineren met een hapje of een drankje. 

Als je van plan bent om de Dry Bridge Market te bezoeken, is het belangrijk om te weten dat de markt alleen open is op zaterdag en zondag van 09:00 uur tot 17:00 uur. Hoe eerder je komt, hoe rustiger het op de markt zal zijn. 

9. Mtatsminda park en de funiculaire

Het Mtatsminda-park is een van de meest populaire toeristische attracties in Georgië en biedt een adembenemend uitzicht op de stad Tbilisi. Het park, gelegen op de top van de berg Mtatsminda, is een perfecte bestemming voor gezinnen, stelletjes en avontuurlijke reizigers. 

Een van de beste manieren om het park te bereiken is via de Mtatsminda Funiculaire, een kabelspoorbaan die toeristen naar de top van de berg brengt. De funiculaire, die sinds 1905 in bedrijf is, biedt een unieke en spannende manier om het park te bereiken, terwijl u geniet van het spectaculaire uitzicht op Tbilisi en de omringende bergen. 

De Mtatsminda Funiculaire begint bij het station Chonkadze Street in de oude stad van Tbilisi. Het station zelf is een bezienswaardigheid en heeft een prachtig historisch ontwerp. De funiculaire klimt langzaam naar de top van de berg, waar het park zich bevindt. Het is een geweldige manier om de natuurlijke schoonheid van Tbilisi en de omgeving te bewonderen. 

Ferris wheel in Mtatsminda amusement park in Tbilisi, Georgia. Giant wheel at sunset

Het Mtatsminda-park biedt als Sovjet pretpark bezoekers een scala aan activiteiten en attracties. Er zijn tal van speelplaatsen voor kinderen, inclusief een kartbaan, een reuzenrad en een 5D-bioscoop. Voor volwassenen zijn er restaurants, cafés en bars waar u kunt genieten van lokale gerechten en drankjes terwijl u geniet van het prachtige uitzicht. 

Een andere populaire attractie in het park is de Mtatsminda Pantheon, een monument ter ere van Georgische dichters, schrijvers en andere prominente figuren. Het is een prachtige plek om te bezoeken voor degenen die geïnteresseerd zijn in de cultuur en geschiedenis van Georgië. 

Voor avontuurlijke reizigers biedt het park ook tal van mogelijkheden om te wandelen en te verkennen. Er zijn wandelpaden die leiden naar de top van de berg, waar bezoekers kunnen genieten van het adembenemende uitzicht op de stad en de omgeving. 

Het Mtatsminda-park en de funiculaire zijn dagelijks geopend van 10.00 uur tot 00.00 uur. 

10. Bassiani 

Bassiani is een nachtclub in Tbilisi, Georgië die bekend staat om zijn unieke sfeer en indrukwekkende muziekprogrammering. Sinds de opening in 2014 is Bassiani uitgegroeid tot een van de meest populaire en iconische clubs in Europa en heeft het talloze internationale erkenningen ontvangen voor zijn baanbrekende muziek en evenementen. 

De club is gevestigd in de voormalige Sovjet-gebouwen onder het Merab Kostava-stadion en heeft een capaciteit van 1200 personen. De rauwe, industriële sfeer van het gebouw is behouden gebleven en is aangevuld met geavanceerde licht- en geluidssystemen, waardoor de club een unieke en onvergetelijke ervaring biedt voor zijn bezoekers. 

De muziekprogrammering van Bassiani is een van de belangrijkste redenen waarom de club zo populair is geworden. De club biedt een eclectische mix van elektronische muziekgenres, van techno tot house en alles daartussenin. Internationaal gerenommeerde artiesten uit de hele wereld, zoals Ben Klock, Nina Kraviz en Jeff Mills, zijn regelmatig te gast in de club en hebben bijgedragen aan de reputatie van Bassiani als een van de meest vooruitstrevende clubs in de elektronische muziekscene. 

Naast de muziekprogrammering heeft Bassiani ook een unieke en progressieve visie op inclusie en diversiteit. De club heeft een lange geschiedenis van het ondersteunen van de LGBTQ+-gemeenschap in Georgië en heeft in het verleden deelgenomen aan demonstraties voor gelijke rechten. De club heeft zich gecommitteerd aan het creëren van een veilige en inclusieve omgeving voor alle bezoekers en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de clubcultuur in Tbilisi en daarbuiten. 

In 2018 is Bassiani een periode dicht geweest, vanwege een politie-inval. Dit leidde tot protesten van fans en internationale steun van de muziekindustrie. Na enkele weken gesloten te zijn geweest, werd de club uiteindelijk heropend en heeft sindsdien zijn succes voortgezet als een belangrijk onderdeel van de Georgische nachtleven. 

Voordat je een feest kunt bezoeken in Bassiani is het belangrijk om de website in de gaten te houden. Vaak wordt er van bezoekers verwacht dat zij van te voren een kopie van legitimatiebewijs doorsturen. Op deze manier wil de organisatie de club een veilige plek houden.

Verder lezen over Georgië

Ontdek de wondere wereld van Georgische wijnen met Lonely Planet’s Georgia, Armenia & Azerbaijan als jouw betrouwbare gids. Dit (e)boek biedt het meest relevante en up-to-date advies over wat je niet mag missen en welke verborgen schatten er op jou wachten.

Verken de Tusheti-regio te voet, ontdek de wijngaarden in Goris en proef de lokale wijnen in Baku. Begin nu jouw reis naar het hart van de Georgische wijnwereld!

Georgische wijn

Verder lezen over de oudste wijn ter wereld

Mukuzani

Georgië staat bekend om de krachtige rode wijnen die vol met tannines zitten. Mukuzani is typisch zo’n druivensoort. Deze populaire druivensoort wordt geteeld in Georgië

Lees verder »
Red grapes with green leaves on the vine

Ojaleshi

De Georgische druivensoort Ojaleshi is een unieke druif die voornamelijk in het westen van Georgië wordt geteeld. De druif groeit op het terrein van de

Lees verder »
Champagne, brut or sparkling wine in glass

Tvishi

De mousserende wijn Tvishi is een opmerkelijke toevoeging aan de Georgische wijnindustrie. Deze fijne en verfrissende wijn is gemaakt van de lokale druivensoort Tvishi en

Lees verder »
Georgian restaurant food on the table wine in hands. Selective focus.

Rode wijn

Het is vaak niet het eerste land waar we aan denken bij rode wijn: Georgië. Toch verdienen de wijnen uit dit land meer aandacht dan

Lees verder »

Het land Georgië

De cultuur, geschiedenis en wijntoerisme