Kartli

In het zuiden van Georgië vind je Kartli, een wijnstreek die bekend staat om de witte wijnen van hoge kwaliteit. De wijnproductie in Kartli heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot de oudheid.

Volgens de overlevering werd de eerste wijn in Georgië gemaakt door de god Dionysos, de god van de wijn. Dionysos zou de Georgiërs hebben geleerd hoe ze wijn moesten maken van druiven en hoe ze deze moesten bewaren in aardewerken kruiken. De aardewerken kruiken worden ook wel qvevri genoemd. Deze traditionele Georgische wijnproductiemethoden zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven en worden nog steeds gebruikt in Kartli en andere wijnstreken in Georgië.

Set Of Traditional Georgian Clay Wine Jugs. Oriental Handmade Clay Jugs For Wine. Georgian

Geschiedenis van wijn in Kartli

In de Middeleeuwen was Kartli een belangrijke wijnstreek in Georgië, met name dankzij de witte wijnen gemaakt van druivensoorten zoals Rkatsiteli en Mtsvane. Deze wijnen werden op grote schaal geëxporteerd naar andere landen in Europa en Azië.

In de 19e eeuw werden de wijngaarden in Kartli, net als in de rest van Europa, ernstig aangetast door phylloxera, een plaag die de wijnstokken aantastte. Dit had een grote impact op de wijnproductie in de streek en het duurde enkele decennia voordat de wijngaarden hersteld waren.

Tegenwoordig is Kartli weer een belangrijke wijnstreek in Georgië, bekend om zijn kwalitatief hoogstaande witte wijnen. De Marneuli wijnregio, gelegen in Kartli, is bijzonder bekend om de wijnen die hier geproduceerd worden. Kartli blijft ook trouw aan de traditionele Georgische wijnproductiemethoden, met de nadruk op het gebruik van qvevri voor de productie van wijn.

Verder lezen over Georgië

Ontdek de wondere wereld van Georgische wijnen met Lonely Planet’s Georgia, Armenia & Azerbaijan als jouw betrouwbare gids. Dit (e)boek biedt het meest relevante en up-to-date advies over wat je niet mag missen en welke verborgen schatten er op jou wachten.

Verken de Tusheti-regio te voet, ontdek de wijngaarden in Goris en proef de lokale wijnen in Baku. Begin nu jouw reis naar het hart van de Georgische wijnwereld!

Georgische wijn

Verder lezen over de oudste wijn ter wereld

Saperavi

Saperavi is een Georgische druivensoort die voornamelijk wordt gebruikt voor de productie van rode wijn. Deze druivensoort is een van de belangrijkste druivensoorten in Georgië

Lees verder »
Red grapes with green leaves on the vine

Ojaleshi

De Georgische druivensoort Ojaleshi is een unieke druif die voornamelijk in het westen van Georgië wordt geteeld. De druif groeit op het terrein van de

Lees verder »

Mtsvane

Mtsvane is een Georgische druivensoort die voornamelijk wordt gebruikt voor de productie van witte wijn. Deze druivensoort wordt voornamelijk verbouwd in de wijnstreek Kakheti en

Lees verder »

Aleksandrouli

De druivensoort Aleksandrouli is een bijzonder en veelzijdig druivenras uit Georgië, dat wordt gebruikt voor de productie van beroemde wijnen in het land. Van rood

Lees verder »

Mukuzani

Georgië staat bekend om de krachtige rode wijnen die vol met tannines zitten. Mukuzani is typisch zo’n druivensoort. Deze populaire druivensoort wordt geteeld in Georgië

Lees verder »
Een dienblad vol Georgische mousserende wijn

Mousserende wijn

Georgië is een land met een rijke wijngeschiedenis die teruggaat tot meer dan 8000 jaar geleden. Naast de bekende rode, rosé, oranje en witte wijn,

Lees verder »