Georgische wijnen

Reisgids voor het openbaar vervoer in Georgië

Een bezoek aan Georgië kan overweldigend zijn. Het helpt niet dat je als toerist het alfabet niet machtig bent. Daarom is het goed om van te voren te weten hoe je van de ene bezienswaardigheid naar de andere komt.

Georgië kent gelukkig een goed openbaar vervoersysteem dat het gemakkelijk maakt om van stad naar stad te reizen. Ook binnen de steden is het openbaar vervoer goed geregeld.  Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om te weten over het openbaar vervoer in Georgië. 

Overzichtsfoto van Tbilisi

Openbaar vervoer in Tbilisi 

De hoofdstad van Georgië, Tbilisi, heeft een metrostelsel met twee lijnen en 23 stations. De metro rijdt van 06:00 uur ’s ochtends tot middernacht en een enkel kaartje kost 0,50 GEL (ongeveer € 0,13). Het is gemakkelijk te begrijpen en te navigeren, aangezien de stationsnamen in het Georgisch en Engels worden weergegeven. 

Naast de metro is er ook een netwerk van bussen, minibusjes (marshrutka’s) en taxi’s die door de stad rijden. De bussen en marshrutka’s zijn goedkoop en gemakkelijk te vinden, maar houd er rekening mee dat ze vaak erg druk kunnen zijn. Taxi’s zijn een duurdere optie, maar ze zijn nog steeds betaalbaar in vergelijking met Europese prijzen.

Ook in Georgië is het mogelijk om via een app een taxi te bestellen. Veelgebruikte apps voor taxiservices zijn Yandex Go (Russisch) en Bolt. Over het algemeen zijn de taxi’s van Yandex Go goedkoper, terwijl die van Bolt betere service bieden. Aan jou de keuze!

Meer lezen over Georgië

Het is goed om je voor je reis naar Georgië te verdiepen over het openbaar vervoer. Maar, wat nog beter is, is bladeren door een boek dat je al het moois van Georgië laat zien. Ontdek de wondere wereld van Georgische wijnen met Lonely Planet’s Georgia, Armenia & Azerbaijan als jouw betrouwbare gids.

Met het Georgië en Armenië reisgids magazine leer je het land op een laagdrempelige manier kennen. Ideaal voor in het vliegtuig bijvoorbeeld.

Reisgids georgië
Overzichtsfoto van Batoemi, Georgië

Openbaar vervoer in Batoemi

Batoemi is een populaire kuststad aan de Zwarte Zee in Georgië en het heeft een goed openbaar vervoersysteem dat het gemakkelijk maakt om jezelf te verplaatsen in en rondom de stad. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt over het openbaar vervoer in Batoemi.

Batoemi heeft een groot netwerk van bussen die door de stad rijden en je kunt bijna overal komen met de bus. De bussen zijn goedkoop en er zijn verschillende buslijnen die door de stad lopen. De tarieven variëren afhankelijk van de afstand, maar over het algemeen kost een enkel kaartje 0,50 GEL (ongeveer € 0,13). De bussen zijn soms druk, vooral tijdens de spitsuren, dus houd daar rekening mee.

Als je niet wilt wachten op een bus, zijn taxi’s een andere optie. Taxi’s zijn overal beschikbaar in Batoemi en zijn relatief goedkoop in vergelijking met Europese prijzen. Je kunt een taxi aanhouden op straat of via een mobiele app (zoals Bolt of Yandex Go). Zorg ervoor dat je vooraf de prijs afspreekt met de chauffeur, omdat sommige chauffeurs de neiging hebben om hogere prijzen te vragen aan toeristen.

Een andere populaire manier om jezelf te verplaatsen in Batoemi en de omliggende gebieden is met marshutka’s. Marshutka’s zijn kleine minibusjes die plaats bieden aan ongeveer 10-15 passagiers en die door de stad en de omgeving rijden. Ze zijn goedkoop en bieden een handige manier om naar plaatsen buiten de stad te reizen. De marshutka’s vertrekken vanaf verschillende stations in de stad en de dienstregelingen zijn beschikbaar op de stations.

Het Europaplein in Batoemi, Georgië

Vervoer tussen steden in Georgië 

Als je van plan bent om tussen steden in Georgië te reizen, zijn er verschillende opties beschikbaar. De meest populaire manieren om te reizen zijn per bus, minibus of trein. Voor bus- en minibusreizen kun je terecht bij het centrale busstation van Tbilisi, Didube genaamd. Vanaf hier vertrekken bussen en minibusjes naar bijna alle bestemmingen in Georgië en ook naar nabijgelegen landen. 

Het reizen met de trein is misschien wel de meest ontspannen manier om te reizen en de Kaukasus Express is een prachtige optie voor reizigers die de adembenemende natuurlijke schoonheid van Georgië willen ervaren. 

De Kaukasus Express is een populaire treinroute die door het hart van de Kaukasus loopt, van Tbilisi naar Batumi en vice versa. De trein heeft airconditioning en biedt comfortabele stoelen, waardoor het een aangename en ontspannende reis is. De trein stopt op verschillende schilderachtige locaties langs de route, zoals Borjomi en de bergpas Goderdzi, en biedt een prachtig uitzicht op de bergen en valleien van Georgië. 

Verder lezen over Georgië

Ontdek de wondere wereld van Georgische wijnen met Lonely Planet’s Georgia, Armenia & Azerbaijan als jouw betrouwbare gids. Dit (e)boek biedt het meest relevante en up-to-date advies over wat je niet mag missen en welke verborgen schatten er op jou wachten.

Verken de Tusheti-regio te voet, ontdek de wijngaarden in Goris en proef de lokale wijnen in Baku. Begin nu jouw reis naar het hart van de Georgische wijnwereld!

Georgische wijn

Verder lezen over de oudste wijn ter wereld
Twee oude qvevri's op de grond in Georgië

Qvevri

De qvevri (ook wel kvevri genoemd) is een traditioneel Georgisch wijnproductie-instrument dat al millennia wordt gebruikt voor het maken en bewaren van wijn. De oudste

Lees verder »
Champagne, brut or sparkling wine in glass

Tvishi

De mousserende wijn Tvishi is een opmerkelijke toevoeging aan de Georgische wijnindustrie. Deze fijne en verfrissende wijn is gemaakt van de lokale druivensoort Tvishi en

Lees verder »

Rkatsiteli

Rkatsiteli is een Georgische druivensoort die voornamelijk wordt gebruikt voor de productie van witte wijn. Deze druivensoort is een van de belangrijkste druivensoorten in Georgië

Lees verder »
Red grapes with green leaves on the vine

Ojaleshi

De Georgische druivensoort Ojaleshi is een unieke druif die voornamelijk in het westen van Georgië wordt geteeld. De druif groeit op het terrein van de

Lees verder »

Khikhvi

De Georgische druivensoort Khikhvi is een oude druivensoort die voornamelijk in het oosten van Georgië wordt geteeld. De druif groeit voornamelijk in de Ratcha en

Lees verder »

Aleksandrouli

De druivensoort Aleksandrouli is een bijzonder en veelzijdig druivenras uit Georgië, dat wordt gebruikt voor de productie van beroemde wijnen in het land. Van rood

Lees verder »

Het land Georgië

De cultuur, geschiedenis en wijntoerisme